ΔΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΝΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ



Ένα όμορφο Σαββατοκύριακο πέρασαν «οι Μακεδνοί» στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, η οποία τροφοδοτεί την πόλη με μύθους και παραδόσεις αιώνων, έχοντας πολύτιμο στολίδι στα νερά της το μικρό πανέμορφο νησάκι!

Ένας πευκόφυτος βράχος, άρρηκτα συνδεδεμένος με την λίμνη και τα Γιάννενα, ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης στον κόσμο με ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο οικισμό, καμωμένο από πέτρα. Λιθόστρωτα σοκάκια, όμορφα ασβεστωμένα σπίτια, ταβέρνες με εξαιρετικούς τοπικούς μεζέδες και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, αποτυπώνουν την εικόνα του, αλλά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Εφτά Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια στην ενδοχώρα σχηματίζουν μία μοναστηριακή πολιτεία αιώνων, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα.

Επιβλητικό δεσπόζει στην πόλη το πιο αρχαίο Βυζαντινό κάστρο, το οποίο στην εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο Διοικητικό κέντρο όλης της Ελλάδας. Η Καστροπολιτεία δημιουργεί σαγήνη στον επισκέπτη και η Ν.Α. ακρόπολη , το Ιτς Καλέ, που φιλοξενούσε τα ανάκτορα του Αλή Πασά, οδηγεί τη σκέψη του βαθιά μέσα στο χρόνο. Το Βυζαντινό μουσείο, το Φετιχιέ τζαμί, ο τάφος του Αλή Πασά, η έκθεση αργυροχοϊας και η όμορφη θέα της λίμνης με το γραφικό καφέ-αναψυκτήριο κεντρίζουν το ενδιαφέρον κάθε ταξιδιώτη..!!

Σε ένα πανέμορφο παραδοσιακό κτήριο, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη, ζωντανεύει με κερί, σε κάθε κόχη του, η ελληνική ιστορία! Έργο ζωής ενός ανθρώπου ,του Παύλου Βρέλλη, που πρόσφερε απλόχερα στους έλληνες τη δουλειά του και το μεράκι του! Μία διαχρονική κληρονομιά σε ταξιδεύει ρεαλιστικά πίσω στο χρόνο, ενώ ο δημιουργός στο τέλος σε εκπλήσσει ευχάριστα, βλέποντας τον ίδιο στο εργαστήριο του να δημιουργεί το κέρινο ομοίωμά του..!

Όλα αυτά τα ωραία επισκέφθηκαν και έζησαν «οι Μακεδνοί», συνδυάζοντάς τα με υπέροχους ηπειρώτικους σκοπούς, από την εξαιρετική κομπανία του Ηλία Πλαστήρα και θρακιώτικα ακούσματα από την εξίσου υπέροχη «Εβρίτικη Ζυγιά», στο Κτήμα Θεοχάρη στο «Επισκοπικό» Ιωαννίνων. Πολλοί φίλοι Σύλλογοι( Χοροτέχνες-Ακρίτες Αλεξανδρούπολης, Χουλιαράδες, Μακεδνοί, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσ/νίκης , Γρεβενιώτες Κοζάνης, Μετσοβίτες και άλλοι) ανταμώθηκαν, έσφιξαν τα χέρια, άνοιξαν τις αγκαλιές τους και χόρεψαν με ψυχή, με μεράκι και λεβεντιά..! Μια βραδιά χορού, γλεντιού, διασκέδασης και αναπόλησης!

«Όλες του χρόνου οι θύμησες το σήμερα στεργιώνουν..!!» 

Εκ μέρους

Του Δ.Σ.