ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΟΙ ΜΑΚΕΔΝΟΙ» ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7/6/2015

Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος, την Κυριακή, 7-6-2015, πραγματοποίησε μία όμορφη ημερήσια εκδρομή στην ιστορική Ιερά μονή Ζάβορδας, όπου στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου τέλεσε θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας, στο πλαίσιο της λήξης της χορευτικής και χορωδιακής χρονιάς. Το ιστορικό μοναστήρι πρόβαλε από μακριά στην κορυφή του δασωμένου και καταπράσινου όρους Καλλίστρατου, σαν ένα μικρό απόρθητο κάστρο, την τεχνική οχύρωση του οποίου συμπλήρωναν οι απόκρημνες πλευρές του βουνού, που περιβρέχονται από τον ποταμό Αλιάκμονα.

Ένα πανέμορφο τοπίο, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, δημιούργησε σε όλους ένα αίσθημα ευφορίας και χαλάρωσης και βοήθησε το αδηφάγο βλέμμα να ταξιδέψει μακριά, σε ένα γλυκό συναπάντημα με τα όμορφα δημιουργήματα , που η καλλιτέχνιδα φύση εναπόθεσε στην μυρωδάτη γη, για να δίνουν ανάσα ζωής!..
Η επίσκεψη στο χώρo, όπου ασκήτεψε ο Άγιος Νικάνορας, ήταν μοναδική εμπειρία!.Ένας χώρος δύσκολα προσβάσιμος, αλλά συνάμα τόσο μαγευτικός και απρόσιτος στην σκέψη των κοινών θνητών ,όσον αφορά την επιβίωση κάποιου, μέσα σε ένα κελί ,καρφωμένο μέσα στο βράχο ,μοναδικό καταφύγιο  επικοινωνίας της ανθρώπινης ύπαρξης με το Θείο…
Αφήνοντας πίσω μας την Ιερά μονή Αγίου Νικάνορα της Ζάβορδας, με την αίσθηση του απόλυτου εντυπωσιασμού και των ποικίλων συναισθημάτων, επισκεφθήκαμε ένα άλλο εξαίρετο θρησκευτικό μνημείο, την Ιερά μονή Κοίμησης Τορνικίου, με το διώροφο καθολικό και τις καταπληκτικές τοιχογραφίες του 1480μ.χ.,με τα υπέροχα και τόσο ζωντανά χρώματα, να κοσμούν τις πλευρές και την οροφή του ναού. Πραγματικό αριστούργημα στο χώρο των διασωθέντων θρησκευτικών μνημείων, το οποίο είχε την ιδιαιτερότητα ότι μεταφέρθηκε ολόκληρο, λόγω λειτουργίας του φράγματος του Ιλαρίωνα, ένα σπουδαίο επίτευγμα του ανθρώπινου νου και της επιστήμης! Δεν μπορεί κανείς παρά να υποκλιθεί!!..
Στη συνέχεια, αφού περάσαμε από πανέμορφα χωριά, Παναγιά-Παλιουργιά-Δήμητρα, κάναμε μία στάση γευσιγνωσίας της τοπικής γαστρονομίας στο χωριό Καρπερό, σε συνδυασμό με όμορφες μουσικές, τραγούδι και χορό! Συνεχίσαμε για Ελάτη, ένα καταπράσινο χωριό με υπέροχη θέα και ζεστή φιλοξενία! Στην πλατεία του χωριού μας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της κοινότητας, καθώς και ο Πρόεδρος και τα μέλη του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου «ΕΛΑΤΟΣ». Οι γυναίκες του χωριού μας τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια, δημιουργώντας ένα υπέροχα γλυκό και ζεστό κλίμα. Ακολούθησε ένα ανεπανάληπτο γλέντι! Όλοι μαζί μία τεράστια φιλική αγκαλιά ,ένα όμορφο συναπάντημα παράδοσης, τραγουδιού και χορού στην πλατεία, με ένα γεροπλάτανο να δροσίζει την ατμόσφαιρα!..

«Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να φάμε και να πιούμε…. Μόνο σας αγαπούσαμε κι ήρθαμε να σας δούμε…..» Κάπως έτσι αποχαιρετήσαμε τους ζεστούς αυτούς ανθρώπους και φίλους και πήραμε το δρόμο της επιστροφής, γεμάτοι από αλησμόνητες εικόνες ομορφιάς και εναλλασσόμενα συναισθήματα!!...

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ
ΤΟΥ Δ.Σ.