ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ "ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ"



Με ένα λαμπερό φεγγάρι να παιχνιδίζει ανάμεσα στα σύννεφα και να ρίχνει το φως του στην όμορφη Ζακυνθινή νύχτα του Σαββάτου, 6/9/2014, η οποία εξελίχθηκε σε μαγική βραδιά μουσικής και χορού!... Με ένα Δημοτικό θέατρο, κατάμεστο από πλήθος κόσμου, και με ένα γλυκό ρίγος να διαπερνά τα κορμιά όλων,ακούγοντας τις άκρως λυρικές συνθέσεις και τα υπέροχα ακούσματα από τους <<Τραγουδιστάδες της Ζάκυνθος>>,που, με την άριστη τεχνική τους, καλωσόριζαν γλυκά και συγχρόνως καθήλωναν όλους τους παρευρισκόμενους!..Με ένα τέτοιο σκηνικό γιόρτασε ο ιστορικός σύλλογος <<ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ>> τον μισό αιώνα της ζωής του,πλαισιωμένο από γλυκιές θύμησες,όμορφες μουσικές και ποικίλους χορούς, αντιπροσωπευτικούς των περιοχών των χορευτικών συγκροτημάτων, που συμμετείχαν.



Σ`αυτή την επετειακή εκδήλωση,είχε την τιμή και την χαρά να συμμετάσχει και ο σύλλογος μας,μετά από πρόσκληση του χορευτικού συγκροτήματος Ζακύνθου<<ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ>>,με το οποίο τον συνδέουν στενές σχέσεις φιλίας και αγάπης για τα πολιτιστικά δρώμενα.<< Οι Μακεδνοί>>,με την καθοδήγηση και το μεράκι του χοροδιδασκάλου τους ,κου Λίτου Σταυρου,παρουσίασαν χορούς από το Ρουμλούκι,την Φλώρινα και την Πέλλα και έκλεισαν με τον παραδοσιακό χορό της Κοζάνης<Το έντεκα>.Η επιβλητική τους παρουσία, έκανε ένα ολόκληρο θέατρο να σείεται από τα θερμά χειροκροτήματα ,ενώ τα φωτισμένα πρόσωπα των θεατών και τα ζεστά τους χαμόγελα,έκαναν τους χορευτές και τις χορεύτριες να νοιώσουν μια γλυκιά ικανοποίηση, και ένα γλυκό σκίρτημα στην καρδιά τους!

Τις όμορφες αυτές στιγμές,εμπλουτισμένες με εναλλασσόμενα συναισθήματα,έζησαν εκτός από τους Μακεδνούς , όλα τα υπέροχα χορευτικά τμήματα του <<ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ>>, και το σπουδαίο χορευτικό συγκρότημα <<Ο ΛΑΟΔΑΜΑΣ>> από την Κέρκυρα , που επίσης καταχειροκροτήθηκαν, για την πανέμορφη και λαμπερή παρουσία τους.

Την εξαίσια αυτή επετειακή εκδήλωση, σφράγισε η βράβευση του ιδρυτή και θεμελιωτή του εν λόγω χορευτικού συγκροτήματος,του καθηγητή φυσικής αγωγής κου Άγγελου Βισβάρδη. Άνθρωπος με όνειρα,μεράκι,αφοσίωση και αγάπη για την Ζάκυνθο, ανέλαβε την πρωτοβουλία ,το 1964, και ίδρυσε το χορευτικό συγκρότημα <<ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ>>(Λουλούδι της Ανατολής),με πρωταρχικό στόχο την καταγραφή παραδοσιακών Χορών-Τραγουδιών της Ζακύνθου,την διάσωση ξεχασμένων χορών της λαϊκής παράδοσης,από μαρτυρίες παλαιότερων,και στην συνέχεια την μετάδοσή τους στις νεότερες γενιές, γράφοντας έτσι την δική του ανεξίτηλη ιστορία στον πολιτισμό της Ζακύνθου,εντός και εκτός συνόρων. Άξιοι μαθητές του, ο Λάμπρος Καπνίσης και ο Θανάσης Λυμούρης,συνεχίζουν σήμερα ,με μεγάλη επιτυχία, την διδασκαλία όλων των χορών, που διασώθηκαν και όχι μόνο…<<Αυτό είναι για μένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή>>,δηλώνει ο μεγάλος δάσκαλος,που παρά την μεγάλη ηλικία του, παραμένει ένας έφηβος, που εξακολουθεί να ονειρεύεται!.<<Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε,είναι να σε ευγνωμονούμε,για όσα μας χάρισες !..>>,ανταπαντούν οι μαθητές του.

Στιγμές συγκίνησης και θαυμασμού απ`όλους! Εκπρόσωποι αρχών,πρόεδροι χορευτικών συγκροτημάτων,όλοι είχαν να πουν λίγα λόγια, σαν φόρο τιμής ,για την μεγάλη παρακαταθήκη στον πολιτισμό του Άγγελου Βισβάρδη. <<Οι Μακεδνοί>> ,δια της προέδρου τους κας Αντωνοπούλου Μαριάννας, ευχαρίστησαν το χορευτικό συγκρότημα <<ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ>>,για την μεγάλη τιμή και την πρόσκληση,να συνεορτάσουν μαζί τα 50 χρόνια, από την ίδρυσή του.Του ευχήθηκαν να τα εκατοστήσει,να είναι πάντα ενεργό και δραστήριο,με έργο σταθερά αναλλοίωτο μέσα στο χρόνο,και να αντλεί δύναμη απ`αυτά, που πιστά υπηρετεί, και βρίσκονται βαθιά ριζωμένα στον πυρήνα της ύπαρξής μας!..Την Παράδοση και τον Πολιτισμό μας!.

Με τις καλύτερες εντυπώσεις, από την όμορφη και λαμπερή αυτή επετειακή εκδήλωση, και τις ωραιότερες εικόνες από το πανέμορφο νησί του Σολωμού και του Κάλβου,επέστρεψαν< οι Μακεδνοί> στην πόλη τους, την Κοζάνη,άκρως ικανοποιημένοι και γεμάτοι από όμορφα συναισθήματα, που τους χάρισε αυτό το ταξίδι της γνώσης και του Πολιτισμού!! Ένα ταξίδι ,που το έκανε ακόμα πιο ευχάριστο η άψογη φιλοξενία των φίλων τους, των Ζακυνθινών,οι οποίοι δεν φρόντισαν μόνο για την διαμονή και διατροφή τους, σ` ένα πολύ όμορφο περιβάλλον, φρόντισαν και για την ψυχαγωγία και ξενάγησή τους!..Γι`αυτό <οι Μακεδνοί> απευθύνουν,μέσα από την καρδιά τους ,ένα μεγάλο ευχαριστώ σ`όλα τα εξαιρετικά αυτά παιδιά ,με τα χαμογελαστά πρόσωπα και τις ανοιχτές και ζεστές καρδιές,που τους συνόδευαν σχεδόν παντού, και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης,οι οποίοι πέραν των πολλών δικών τους ενασχολήσεων, είχαν και την έγνοια της δικής τους, καλής διαμονής.

Η Διοίκηση του Συλλόγου μας ευχαριστεί θερμά όλους τους χορευτές και τις χορεύτριες,ιδιαίτερα την Τζιομπάνου Κατερίνα, για την βοήθεια της στις πρόβες των χορών, από την περιοχή< Ρουμλούκι>. Ευχαριστει τους χοροδιδασκάλους και τους μουσικούς ,στην προσπάθεια, την παρουσία, και το ζήλο των οποίων, οφείλεται το υπέροχο αυτό αποτέλεσμα. Ευχαριστεί επίσης τον Νίκο τον Καμπέρη για τη ευγενική του χειρονομία, να της διαθέσει συμπληρωματικά φορεσιές, κοσμήματα, ποδιές και κατσούλια, από την ιματιοθήκη του συλλόγου του,για τους χορούς της περιοχής <Ρουμλούκι>. Ευχαριστεί όλους τους φίλους και συνταξιδιώτες,για το υπέροχο αυτό ταξίδι και τέλος ευχαριστεί τον οδηγό ,τον Μανώλη τον Μάραντο,που, για μια ακόμα φορά ,εισέπραξε τα χειροκροτήματα όλων, για το χιούμορ του και την οδηγητική του ικανότητα!..

                                                                                      ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ
                                                                                         ΤΟΥ Δ.Σ.